Ανακοινώσεις ΔΣΒ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΑΠΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΟΥ

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, με την από 06.04.2022/Θέμα 3ο ομόφωνη Απόφαση του, αποφάσισε την αποχή των  μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους (παράσταση κ.λ.π. δικονομικές πράξεις) από τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου (πολιτικές-διοικητικές), στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο ενάγει, ανακόπτει, εκκαλεί, αιτείται ή προσφεύγει, από 11 έως 15 Απριλίου 2022.

Η παραπάνω Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου ελήφθη κατόπιν της από 02.04.2022 σχετικής Απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δ.Σ.Ε., που ασχολήθηκε με τις προωθούμενες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων & Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Ολομέλεια, αφού επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις πάγιες θέσεις του δικηγορικού σώματος σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο 14ο Πανελλήνιο Δικηγορικό Συνέδριο των Σερρών (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3iZPxUo ) και στην Ολομέλεια της Τρίπολης (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3NGWlnV), επεσήμανε :

    1. Την  ανάγκη  άμεσης  τροποποίησης  του άρθ. 2 με το οποίο  μεταφέρεται η αρμοδιότητα γνωμοδότησης για την κατάργηση δικαστικών σχηματισμών στον Άρειο Πάγο και στο ΣτΕ, ενώ μέχρι σήμερα η αρμοδιότητα αυτή υπήρχε στην Ολομέλεια των πολιτικών και διοικητικών τοπικών Εφετείων .

    2. Εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη  προσπάθεια  να συνδεθεί  η τυχόν συγχώνευση / κατάργηση Πρωτοδικείων με την χρήση ψηφιακών μέσων (τηλεδίκες) και την εξάλειψη της φυσικής παρουσίας των δικηγόρων στα ακροατήρια.

    3. Δήλωσε απερίφραστα ότι θεωρεί  ανεπίτρεπτη την  περαιτέρω αποδυνάμωση  των περιφερειακών Πρωτοδικείων και τη συρρίκνωση της δικαστηριακής ύλης αυτών, η οποία έχει επέλθει ήδη με το άρθρο 359 του ν. 4700/2020 και επαναλαμβάνεται  με το άρθρο 4 παρ 6 του σχεδίου νόμου, το οποίο προβλέπει τη σύσταση ειδικών τμημάτων  στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για να εκδικάζουν με αποκλειστική αρμοδιότητα συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις .

     4. Αποδέχτηκε ότι πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση και επέκταση των τεχνολογικών και ψηφιακών μέσων στη Δικαιοσύνη. Δήλωσε όμως ότι είναι κάθετα αντίθετη στην κατάργηση της προφορικής/ακροαματικής διαδικασίας στα δικαστήρια με την  επίκληση της σύγχρονης  ψηφιακής τεχνολογίας και την συσχέτιση με κράτη που έχουν εντελώς διαφορετική δομή, νοοτροπία και γεωμορφολογία.  Επιπρόσθετα δήλωσε ότι απαιτεί, στα πλαίσια των αποφάσεων των συνεδρίων μας,  την ουσιαστικοποίηση της επιθεώρησης δικαστηρίων - πέραν αυτής που  προβλέπει το σχέδιο νόμου -, την αλλαγή του τρόπου της προαγωγικής εξέλιξης των δικαστικών λειτουργών και την ουσιαστικότερη συμμετοχή των Δικηγορικών Συλλόγων στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης.

 

 

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ                       ΕΡΑΣΜΙΑ Ν. ΚΑΛΑΦΑΤΗ